Kurczak w jogurtowej marynacie z curry

Oryginalne połączenie jogurtu i curry z drobiem. Marynata jogurtowa sprawia, że mięso staje się bardzo delikatne…

KURCZAK W JOGURTOWEJ MARYNACIE W CURRY

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300g jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki dobrej jakości przyprawy curry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Filet oczyść, umyj i osusz. Podziel na cztery cienkie porcje
  • Przygotuj marynatę – W naczyniu głównym zmiksuj na drobno: czosnek, imbir i chilli – czas 15 sekund, prędkość 4
  • Dodaj sok z limonki, jogurt i curry. Dopraw solą i pieprzem
  • Zamarynuj filety z kurczaka na około 8 godzin ( najlepiej na noc )
  • Grilluj filety z kurczaka na rozgrzanym ogniu przez około 20-25minut