Skrzydełka w marynacie chilli

Jeśli lubisz bardziej pikantne połączenie z grillowanym mięsem mamy pomysł na pikantną marynatę do skrzydełek. Pikantności nadaje tu  pasta sambal oelek –indonezyjski sos na bazie papryczek chilli i przypraw z wyczuwalnymi kawałkami papryki.

SKRZYDEŁKA W MARYNACIE CHILLI

Składniki:

  • 20szt skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • łyżeczka pasty sambal oelek
  • ½ soku z cytryny
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki marynaty zmiksuj w naczyniu głównym – czas 15sekund, prędkość 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Umyte i oczyszczone skrzydełka natnij na zgięciu i marynuj przez około 4-5 godzin
  • Tak przygotowane skrzydełka grilluj przez 20-25minut (w piekarniku piecz w temperaturze 160st przez 40minut)