GRECKI CHLEBEK PITA

Pita to okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Te pyszne mini chlebki przygotujesz szybko i łatwo w robocie Kohersen My Cook. To bardzo oryginalna przekąska i dodatek do dań z grilla. W czasie pieczenia w chlebkach pita tworzy się naturalna „kieszonka”, w którą po przekrojeniu można nakładać smakowity farsz. Z grillowanym mięsem i sosem czosnkowym smakuje obłędnie.

GRECKI CHLEBEK PITA

Składniki (około 10 porcji):

  • ½ kostki drożdży
  • 500ml przegotowanej, letniej wody
  • 800g mąki pszennej ( np. typ 650 )
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Drożdże wkrusz do naczynia głównego, wlej wodę i wymieszaj – 1 minuta, prędkość 3
  • Wsyp mąkę i sól, włącz funkcję wyrabiania ciasta na czas – 5 minut, mieszając co jakiś czas czarną łopatką przez otwór pokrywy
  • Wyjmij ciasto do innego naczynia, odstaw do wyrośnięcia na godzinę
  • Rozgrzej piekarnik – 230 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem
  • Ciasto podziel na 10 porcji, każdą wałkuj na placek o średnicy 10cm na podsypanym mąką blacie
  • Piecz 10 minut