Wielkanocna baba drożdżowa

Święta Wielkanocne są szczególne. Spędzone rodzinnie przy wielkanocnym stole cieszą wiosenną pogodą. To także doskonały czas na świąteczne gotowanie i wypieki. W święta, oprócz najważniejszych jajek nie może zabraknąć na stole wielkanocnej baby drożdżowej – do święconki była niegdyś dokładana jako ostatnia. Symbolizuje dokładność i dostatek w kuchni ale pod warunkiem, że sami ją przygotowujemy.

Z robotem Kohersen Mycook łatwo przygotujesz ciasto drożdżowe na tradycyjną babę wielkanocną.

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA

Składniki:

  • 30g drożdży
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 130ml mleka
  • 500g mąki pszennej + mąka do oprószenia formy
  • 100g rodzynek
  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g stopionego masła + łyżka masła do wysmarowania formy

 Dodatki, które lubisz np.: kandyzowana skórka pomarańczy, skórka z cytryny, orzechy, pokrojone suszone morele

 Lukier: 100g cukru pudru + sok z ½ cytryny

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym umieść – drożdże, łyżkę cukru i wlej mleko. Lekko podgrzej – czas 2minuty, temperatura 40stopni, prędkość 1
  • Rozczyn przelej do innego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    ( najlepiej pod przykryciem na około 20minut )
  • Rodzynki zalej wrzątkiem. Gdy nabiorą objętości, odcedź z wody
  • W naczyniu miksującym załóż motylek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i szczyptą soli – 45 sekund, prędkość 2
  • Zdejmij motylek. Do utartych żółtek dodaj przesianą mąkę + rozczyn
  • Włącz funkcję wyrabiania ciasta – czas 2minuty
  • Dodaj roztopione masło, wsyp rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i włącz ponownie wyrabianie ciasta – czas 2 minuty
  • Formę na babę wysmaruj łyżką masła, oprósz mąką i wlej wyrobione ciasto
  • Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce pod przykryciem ( na około 40minut )
  • Piekarnik rozgrzej – temperatura 180 stopni
  • Piecz babę 40minut w temperaturze 180stopni
  • Wystudzoną babę polej lukrem cytrynowym ( cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny ). Posyp ulubionymi dodatkami np. orzechami i suszonymi owocami

!!! Możesz również przygotować lukier jogurtowy – 100g jogurtu greckiego wymieszaj z 20ml syropu klonowego. Ten lukier ma wyjątkowy smak i gęstnieje na cieście po kilkunastu minutach