Zdrowe jest proste

Przesilenie wiosenne porządnie nas ostatnio wymęczyło… Sprawiało, że nasza motywacja do codziennych obowiązków wystawiała nas na próby. Ciągłe senne dni, zmęczenie i bóle głowy mamy prawie za sobą. Nadchodzi długo wyczekiwana przez nas wiosna a wraz z nią nowe plany i wyzwania. Rozpocznij ze mną swoją zdrową przygodę z dobrym samopoczuciem, zdrowym, smacznym jedzeniem i ciesz się w pełni z każdego, kolejnego dnia… 

Kohersen_Mycook_wpis

Zmiany na zdrowsze życie zawsze są potrzebne, dlatego wraz z zespołem Kohersen Mycook stworzyliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, którymi chcemy Cię zainspirować. Przekonaj się, jak łatwo jest wprowadzić do swojej codzienności zdrowe nawyki.

  • Kupuj mądrze i planuj swoje posiłki – to pierwszy krok do naszego wspólnego, zdrowego gotowania
  • Sięgaj po produkty nieprzetworzone, w sklepach czytaj etykiety a warzywa i owoce wybieraj w danym dla nich sezonie
  • Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu (przynajmniej 2 litry wody dziennie!)
  • Wykluczaj z diety produkty zawierające glutaminian sodu i wszelkie inne wzmacniacze smaku
  • Staraj się jeść regularnie – kilka posiłków dziennie. Dietę możesz w pełni dobrze zbilansować jedząc trzy razy dziennie

Na naszym blogu Mycook mamy dla Ciebie kilka propozycji zdrowych i szybkich posiłków, które samodzielnie wykonasz w domu lub ugotujesz za pomocą robota Kohersen Mycook. Sprawdź jakie walory zdrowotne mają niektóre składniki, z których przygotowaliśmy kilka propozycji dla Ciebie i przekonaj się dlaczego warto wprowadzić je do swojego codziennego menu. Na ich bazie przygotujesz rozmaite potrawy na każdą porę dnia. Początek wiosny to idealny czas aby zadbać o swoje zdrowie i kondycję wprowadzając do swojego codziennego odżywiania poniższe produkty, z których przygotowaliśmy dla Ciebie łatwe, szybkie przepisy. Wypróbuj nasze propozycje i… jedz na zdrowie:

  • Ciecierzyca – polubisz ciecierzycę. Oprócz tego, że jest świetnym źródłem białka, zawiera też inne cenne składniki ( m.in. nierozpuszczalny błonnik ), które obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także sprzyjają odchudzaniu. Spore ilości błonnika zawarte w ciecierzycy, wspomagają trawienie ale także, zapewniają na długo uczucie sytości – dzięki temu łatwiej zapanować nad chęcią podjadania.
    Z ciecierzycy przygotujesz idealne śniadanie według naszego przepisu na blogu – hummus z suszonych pomidorów

 

  • Burak – najbardziej popularne warzywo w polskiej tradycji kulinarnej. Posiada niezwykłe właściwości. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny z ogromną ilością witamin i składników mineralnych. Dania z czerwonego buraka dzięki mocy kwasu foliowego i witaminy B6 zmniejszają ryzyko miażdżycy i wspomagają leczenie nadciśnienia. Na blogu czeka na Ciebie przepis na pyszną sałatkę z buraków i śliwek, hummus lub czekoladowy koktajl buraczany

 

  • Soczewica – jest idealnym zamiennikiem mięsa, zdrowszym. Chroni serce, wzmacnia układ nerwowy, pomaga utrzymać w normie cukier i cholesterol oraz zapobiega anemii. Ma ziemisto-orzechowy smak i idealnie łączy się z warzywami. Na naszym blogu – Glazurowana marchewka z soczewicą i sezamem jako idealny dodatek do mięs i ryb gotowanych na parze

 

 

  • Kasza jaglana – nasza „ulubienica” do wszelkich zdrowych śniadań i przekąsek, łatwa w przygotowaniu. To najzdrowsza z kasz – zawiera więcej składników mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Są wśród nich potas, magnez, wapń i fosfor. Ze względu na zawartość błonnika kasza jaglana wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz przyspiesza metabolizm. Łącz kaszę jaglaną jak lubisz – na słodko i wytrawnie. Polecamy nasz przepis na zdrową kaszę jaglaną z brokułami i kolendrą a na śniadanie wypróbuj nasz budyń z kaszy jaglanej z owocami leśnymi 

 

  • Mleka roślinne – napoje na bazie zbóż, ziaren, orzechów czy roślin strączkowych są świetną alternatywą dla zwykłego mleka. A dodatkowo mają wiele cennych zalet – zapobiegają próchnicy, ułatwiają odchudzanie i wspomagają wzrok. Nie zawierają laktozy i cholesterolu. Idealne do deserów, koktajli, kasz, zup i warzyw. W naszych przepisach użyliśmy różnego rodzaju mleka roślinnego do wykorzystania smacznych i pożywnych koktajli jako pomysł na drugie śniadanie np. malinowe smoothie z kaszą jaglaną

 

  • Płatki owsiane – zacznij zdrowo śniadanie i koniec z wymówkami „Nie zdążyłam, nie mam czasu”. Owsianka lub wcześniej przygotowana granola z jogurtem to najszybsze śniadanie na świecie. Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest cennym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Pośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Łącząc płatki z produktami mlecznymi, dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Wypróbuj nasz przepis na domową granolę z orzechami lub owsiankę dyniowo-gruszkową 

To tylko niektóre, zdrowe i bogate w wartości odżywcze produkty, które wykorzystujemy w naszych przepisach dla Ciebie. Ciesz się swoim gotowaniem wraz z Nami. Spraw sobie radość z przyrządzania razem posiłków razem ze mną. Produkty, których nie lubisz – zastąp innymi ale staraj się jeść regularnie. Pij dużo wody, zjedz pożywne śniadanie na start, wysypiaj się, pokochaj gimnastykę i spędzaj czas na świeżym powietrzu.

 

Powodzenia!

Sylwia Chrzanowska