Glazurowana marchewka z soczewicą i sezamem

Bardzo zdrowa bo…marchewka, bardzo zdrowy bo…sezam…i najbardziej pożywna i zdrowa…soczewica…Przygotowałam dla Ciebie wyjątkowo smaczną i zdrową przekąskę lub dodatek do konkretnego posiłku…Marynatę do pieczonej marchewki przygotujesz szybko w robocie Kohersen Mycook…

Glazurowana marchewka z soczewicą i sezamem

(4 porcje)

Składniki:

  • 100g ugotowanej czarnej lub zielonej soczewicy ( lub ulubionej kaszy )
  • 4 marchewki
  • 50g białego sezamu
  • 30g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • skórka z jednej, sparzonej pomarańczy
  • gałązka rozmarynu
  • świeża sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180stopni
  • Marchewkę pokrój w talarki, imbir drobno posiekaj
  • Do naczynia miksującego wlej miód, dodaj masło, pokrojony imbir i włącz – czas 3minuty, temperaturę 100stopni i funkcję smażenia (S)
  • Marynatą zalej marchewkę, dodaj skórkę z pomarańczy, gałązkę rozmarynu i dokładnie wymieszaj razem z sezamem i upiecz na blaszce w piekarniku ( 20minut przykrytą marchewkę folią aluminiową piecz w temperaturze 180stopni, następnie zdejmij folię, wymieszaj marchewkę i piecz kolejne 15minut )
  • Dopraw upieczoną marchewkę solą i świeżym pieprzem i podawaj jako dodatek z ulubioną kaszą lub soczewicą