Babeczki jogurtowe z lukrem klonowym

Bardzo smaczne, idealne dla najmłodszych i nie tylko…super szybkie babeczki na jogurcie. Będą smakowały każdemu a do tego pyszny, mało słodki lukier z syropem klonowym. Babeczki szybko przygotujesz w robocie Kohersen Mycook…

Babeczki jogurtowe z lukrem klonowym

( około 12-14 babeczek )

  • 2 jajka
  • 140g drobnego, białego cukru
  • 20g cukru waniliowego
  • 300g jogurtu malinowego
  • 20g rozpuszczonego masła
  • 320g mąki pszennej
  • 100g jogurtu greckiego
  • 30ml syropu klonowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Piekarnik rozgrzej do 180stopni
  • W robocie Kohersen MyCook, w naczyniu miksującym załóż motylek
  • Wbij jajka, cukier i cukier waniliowy. Ustaw czas 40sekund, prędkość 4 i utrzyj na gładką masę
  • Dodaj jogurt malinowy, rozpuszczone masło i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ustaw czas – 30sekund, prędkość – 2 i wszystko delikatnie wymieszaj
  • Masę jogurtową nalewaj do papilotek na babeczki na ¾ wysokości. Piecz 20minut w temperaturze 180stopni
  • Przygotuj lukier do babeczek – wymieszaj delikatnie jogurt grecki z syropem klonowym i polej wystudzone babeczki