Glazurowane buraczki z orzechami i śliwką suszoną

Wierzę mocno, że w takim połączeniu buraki będą Ci smakowały. Śliwka i burak wraz z orzechami w karmelu a do tego całkiem oryginalna marynata z cynamonem… Smak buraków obłędny! Spróbuj koniecznie…

Glazurowane buraczki z orzechami i śliwką suszoną

Składniki:

  • 150g ugotowanej komosy ryżowej ( lub ulubionej ugotowanej kaszy )
  • 2 duże upieczone buraki
  • mix sałat
  • 70g śliwek suszonych
  • 100g orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 20g masła
  • mała łyżeczka cynamonu
  • Sok i skórka starta z ½ pomarańczy
  • 2 łyzki oleju sezamowego
  • łyżka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Komosę ryżową wymieszaj z sałatą
  • Buraki pokrój na grubą kostkę a śliwki w cienkie słupki
  • Na patelni rozpuść cukier na karmel, dodaj masło i obtocz w karmelu orzechy
  • Buraki wymieszaj dokładnie ze śliwkami, cynamonem, skórką i sokiem z pomarańczy, dopraw miodem i szczyptą soli
  • Całość posyp skarmelizowanymi orzechami, sałata gotowa!!!