Grillowane roladki z bakłażana

Pierwszy raz podałam taką przekąskę gościom. Przyznam szczerze – nie lubiłam bakłażana ale w takim wydaniu staje się moim ulubionym przysmakiem. Grillowany bakłażan kojarzy mi się z kuchnią gruzińską. Ja dodałam do grillowanego bakłażana włoską szynkę i włoski ser gorgonzola…Polecam!!!

Grillowane roladki z bakłażana

(około 10 szt)

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • łyżka oliwy
  • sól morska
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
  • 150g sera gorgonzola
  • zmiksowane w robocie Kohersen My Cook ulubione orzechy do posypania ( opcjonalnie jak lubimy )

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  • Bakłażana pokrój w bardzo cienkie plastry ( najlepiej na krajalnicy ) i posól go solą
  • Na rozgrzaną patelnię grillową wlej łyżkę oliwy
  • Grilluj bakłażany aż pojawią się ciemne paski
  • Na wystudzone, zgrillowane bakłażany ułóż plaster szynki, mały kawałek sera gorgonzola i zwijaj w małe roladki
  • Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5minut
  • Gotowe bakłażany posyp orzechami