Mini serniczki waniliowe z sosem malinowym

Serniki są wyjątkowe… mogą mieć wiele smaków. Tym razem przygotowałam eleganckie mini serniczki idealne na każdą okazję.

Mini serniczki waniliowe z sosem malinowym

(serniczki pieczone w silikonowych foremkach na muffiny)

Składniki:

  • 500g sera twarogowego, sernikowego
  • 250g sera mascarpone
  • 100g drobnego cukru
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • 4 jaja
  • 100g białej czekolady ( rozpuszczonej w kapieli wodnej )
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

 Sos malinowy

  • 400g mrożonych malin
  • 100g drobnego cukru
  • świeża mięta
  • dowolne owoce do dekoracji

 Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej na 170 stopni
  • W naczyniu miksującym załóż motylek
  • Do naczynia miksującego dodaj ser twarogowy, ser mascarpone, cukier i miąższ z laski wanilii
  • Nastaw czas – 5 minut i prędkość 2. Utrzyj masę z cukrem
  • Podczas ucierania dodawaj po jednym jajku przez mały otwór
  • Do masy serowej wlej rozpuszczoną białą czekoladę i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj całość – 3 minuty – prędkość 4
  • Masę rozlej do foremek
  • Serniczki piecz 15min w temperaturze 170 stopni, następnie 1h – w temperaturze 130stopni
  • Przygotuj sos malinowy – Do naczynia głównego wsyp mrożone maliny i cukier. Nastaw czas 5 minut, temperaturę 100 stopni, prędkość 3. Zagotuj i zmiksuj na prędkości 4. Przecedź sos przez drobne sito do innego naczynia i polewaj wystudzone serniczki. Podawaj ze świeżą miętą i ulubionymi owocami