Wegetariańskie spring rolls z sosem orzechowym i kolendrą

Świetna przekąska dla wszystkich lubiących oryginalne połączenie. Spring rollsy możesz podać w różnej formie – z pieczonym łososiem lub grillowanym kurczakiem. U mnie w wersji z tofu i świeżymi warzywami

Wegetariańskie spring rolls z sosem orzechowym i kolendrą

Składniki:

(około 10szt )

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 szt. marchewki
  • 2 szt. selera naciowego
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. świeżego ogórka
  • 100g. cienkiego makaronu ryżowego
  • 30ml oleju sezamowego
  • 200g. naturalnego tofu
  • 70g. uprażonego na suchej patelni – sezamu
  • świeża kolendra

 

Sos:

  •  ¼ papryczki chilli
  • 2 cm kawałka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka i sok z jednej limonki
  • sok z jednej pomarańczy
  • 90ml sosu sojowego ( 1MK )
  • 50ml wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka miodu

 Przygotowanie:

  • Marchewkę, ogórka, paprykę i seler naciowy obierz i pokrój na cienkie plasterki, następnie pokrój na cienkie słupki
  • Tofu pokrój w słupki
  • Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na około 5minut pod przykryciem. Gdy będzie gotowy odcedź i wymieszaj z olejem sezamowym
  • Do dużej patelni wlej gorącą wodę i mocz kolejno po jednym arkuszu papieru ryżowego przez około 15sekund
  • Na środku papieru połóż odrobinę makaronu ryżowego, kilka słupków warzyw, słupek tofu i posyp uprażonym sezamem. Dodaj kilka listków świeżej kolendry i zawijaj spring rollsy – dwa boczne końce papieru ryżowego do środku połóż na warzywa a następnie dolnym końcem zawijaj spring Rolls aż papier ryżowy sklei całość
  • Przygotuj sos w robocie Kohersen Mycook
  • Drobno posiekaj papryczkę chilli, imbir i czosnek
  • Do naczynia miksującego wlej łyżkę oleju. Dodaj posiekane – chilli, imbir i czosnek. Nastaw parametry – czas 2 minuty, temperatura 100 stopni i włącz funkcję smażenia (S)
  • Wlej sok z limonki, sok z pomarańczy, sos sojowy i wodę. Nastaw parametry na gotowanie – czas 5minut, temperatura 100 stopni, prędkość 3
  • Dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj – czas 1 minuta, prędkość 4
  • Sos powinien mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dodaj jeszcze masło orzechowe i dopraw łyżką miodu
  • Podawaj spring rolls polane sosem i posypane prażonym sezamem