Sernik chałwowy z czekoladą

Absolutny rarytas wśród serników. Koniecznie musisz upiec mój chałwowy sernik. W robocie Kohersen Mycook przygotujesz masę sernikową w ciągu 10 minut. Podczas pieczenia musisz uzbroić się w cierpliwość gdyż aby ten sernik aby wyszedł idealny należy go piec w niskiej temperaturze.

Sernik chałwowy z czekoladą

 

42

Składniki:

Spód:

  • 100g miękkiego masła
  • 300g kruchych ciastek np. herbatników

 

Sernik:

  • 500g sera twarogowego, zmielonego
  • 500g sera mascarpone
  • 100g pokruszonej chałwy
  • 150g drobnego cukru
  • 4 jajka + żółtko
  • 150g pasty sezamowej Tahini
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100g twardej czekolady mlecznej
  • 100ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • Ciastka zmiksuj na drobno w robocie Kohersen. Połącz z masłem w jednolitą masę i wyłóż nią spód tortownicy. Wstaw na 2h do lodówki
  • Piekarnik rozgrzej na 175 stopni
  • W naczyniu głównym załóż motylek
  • Do naczynia głównego dodaj ser twarogowy, ser mascarpone, pokruszoną chałwę i cukier
  • Nastaw czas – 5 minut i prędkość 2. Utrzyj masę z cukrem
  • Podczas ucierania dodawaj po jednym jajku przez mały otwór
  • Dodaj pastę sezamową Tahini i mąkę ziemniaczaną. Nastaw ponownie czas – 5 min i prędkość 3
  • Masę wlej do tortownicy
  • Sernik piecz 15min w temperaturze 175 stopni, następnie 1,5h – w temperaturze 130 stopni
  • Wystudź sernik nie wyjmując go z piekarnika ( z uchylonymi drzwiczkami ) najlepiej całą noc. Wstaw na kilka godzin do lodówki
  • Przygotuj polewę – w kąpieli wodnej (szklana, żaroodporna miska ustawiona w gotującym się garnuszku) rozpuść czekoladę i wlej zimną śmietankę. Polej sernik

 

Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową – polecam wyjąć składniki z lodówki na dzień przed pieczeniem sernika