Domowa, czekoladowa granola z orzechami

Jeśli śniadanie na słodko – przygotuj własną, domową granolę. Idealnie połączone płatki z kakao, orzechami i miodem możesz łączyć z jogurtem, twarogiem i świeżymi owocami. Czas więc na zdrowe śniadanie…

Domowa, czekoladowa granola z orzechami

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g płatków żytnich
  • szklanka pokruszonych orzechów (np. włoskich i laskowych)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki dobrej jakości kakao
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 90ml (1MK) miodu

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 160 stopni
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
  • W misce wymieszaj płatki, orzechy i wiórki. Dodaj kakao, miód, cynamon i szczyptę soli. Całą mieszankę dokładnie wymieszaj ze sobą
  • Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia i piecz około 10-12 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru