Krem paprykowo-pomidorowy

Krem paprykowo-pomidorowy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 2 szt papryki czerwonej
  • 300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 180 ml śmietany 30-procentowej
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • świeża natka pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wrzuć – masło, cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę. Włącz czas 4 minuty, temperaturę 100 stopni i funkcję smażenia (S)
  • Dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, koncentrat pomidorowy i całość ugotuj – 30minut, temperatura 100 stopni, prędkość 4
  • Wlej śmietanę, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i zagotuj ponownie – 4minuty, temperatura 100 stopni, prędkość 4
  • Dopraw solą i pieprzem i zblenduj całość na prędkości TURBO do uzyskania gładkiego kremu
  • Zupę podawaj z ryżem lub makaronem