Chlebek bananowy z awokado i masłem orzechowym

Ten przepis znajdzie się na liście moich ulubionych. Bardzo dojrzałe, aż czarne banany ( bo takie podobno są najlepsze ) połączyłam z awokado i masłem orzechowym aby upiec prosty i szybki deser – słodki chlebek. Idealny na drugie śniadanie i nie tylko. Polecam wyjątkowo!

Chlebek bananowy z awokado i masłem orzechowym

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe ( czarne ) banany ( około 250g. )
  • dojrzałe awokado ( ok. 130g. )
  • 1 duże jajko
  • 70g cukru trzcinowego lub miodu
  • 50g masła 83% + łyżeczka do posmarowania foremki
  • 130g masła orzechowego
  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu mielonego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik 170stopni ( termoobieg – 160st )
  • Banany i awokado umieść w naczyniu miksującym – ustaw czas – 1 minuta – prędkość 4 i zmiksuj aby połączyć delikatnie owoce w gładką masę
  • Dodaj cukier i jajko i ponownie zmiksuj – 45sekund, prędkość 4
  • Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaj do naczynia miksującego. Miksuj 1 minutę na prędkości 4, mieszając przez otwór czarną łopatką
  • Rozpuść w rondelku zwykłe masło wraz z masłem orzechowym na gładki płyn i dolej przez otwór do naczynia miksującego – ponownie wymieszaj całość przez 1 minutę na prędkości 4
  • Ciasto przełóż do foremki prostokątnej ( około 16cm ) wysmarowanej masłem
  • Piecz 45-50 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem