Pasta z awokado i makreli

Idealna pasta śniadaniowa z wyjątkowo zdrowych produktów.  Głównym składnikiem jest awokado, które zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Całości tego wyjątkowego smarowidła dopełnia wędzona ryba – makrela. Jest rybą tłustą, zawiera bardzo duże ilości kwasów omega. Największą jej zaletą jest zawartość selenu, który korzystnie wpływa na odporność organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Pasta z awokado i makreli

Składniki:

  • 1 oczyszczona z ości ryba wędzona – makrela
  • 2 szt. dojrzałego awokado + sok z cytryny
  • 250g serka śmietankowego lub twarogowego
  • ½ pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Obierz awokado, usuń pestkę i skrop je sokiem z cytryny
  • W naczyniu głównym umieść – awokado, serek śmietankowy i zmiksuj całość na gładką masę na wysokich obrotach
  • Do zmiksowanej pasty dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekaną, świeżą bazylię. Dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj
  • Podawaj ze świeżą makrelą i tostami

Do pasty śniadaniowej idealnie smakuje także kiszony ogórek pokrojony w drobną kostkę 🙂