Frytki z batatów z majonezem cytrynowym

Za pomocą funkcji motylka w robocie Kohersen Mycook łatwo przygotujesz domowy majonez – także ten smakowy, idealny do kanapek, sałatek i innych oryginalnych przekąsek. Tym razem pomysł na oryginalną przekąskę – słodkie frytki z batatów w połączeniu ze słonym majonezem

Frytki z batatów z majonezem cytrynowym

Majonez cytrynowy:

Składniki:

  • 2 żółtka
  • ząbek czosnku utarty z solą
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżeczka cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1MK ( 90ml ) oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W naczyniu miksującym umieść żółtka, utarty czosnek, musztardę, cukier, skórkę z cytryny i sok
  • Załóż motylek – ustaw czas 2minuty – prędkość 3-4
  • Podczas emulgowania składników wlewaj bardzo powoli olej do uzyskania konsystencji majonezu

 

Frytki z batatów:

 Składniki:

  • 2 szt dużych, słodkich ziemniaków – batatów
  • 50 gr orzeszków słonych ( zmiksowanych na drobno w robocie )
  • 50 ml oleju z orzechów
  • sól

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastaw na 210 stopni z funkcją termo obiegu
  • Pokrój obrane bataty na kształt długich frytek, polej olejem, oprósz zmiksowanymi orzechami i posól. Wymieszaj dokładnie i rozłóż na blasze do pieczenia
  • Piecz 25 minut