Kruche ciasteczka

Czy pamiętacie jak smakują samodzielnie przyrządzone ciasteczka? Są maślane i słodkie… Przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. Poniżej przedstawiam szybki przepis na ciasteczka.

Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 ł proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 ł śmietany
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, miękkie masłom jajka, śmietanę, szczyptę soli.
  • Ustaw czas na 1 min., a  prędkość 5-6
  • Ciasto wyjmij z naczynia miksującego i wstaw do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkuj je na grubość 5mm i foremką wykrój ciastka. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz na jasnozłoty kolor przez 15-20 minut, w temperaturze 180oC.
  • Ciastka można ozdobić płatkami migdałowymi lub nitkami polewy czekoladowej.