Naleśniki z karmelem pomarańczowym

Naleśniki z karmelem pomarańczowym

Ciasto naleśnikowe:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody ( najlepiej gazowanej )
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Aby przygotować ciasto naleśnikowe w robocie Kohersen Mycook załóż końcówkę z motylkiem na noże
  • Do naczynia miksującego wbij jaja z odrobiną soli i włącz urządzenie na prędkości 5. Ubij jaja około 10sekund
  • Kolejno dodaj do naczynia miksującego – mąkę, wlej mleko i wodę
  • Dokładnie wymieszaj ciasto około 30sekund na prędkości 5 i sprawdź, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki
  • Smaż naleśniki na płaskiej patelni, najlepiej na klarowanym maśle

 

Pomarańczowy karmel:

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 90ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego -1 MK)

Przygotowanie:

  • Na małej patelni zrób karmel – wsyp 3 łyżki brązowego cukru na patelnię, poczekaj aż się rozpuści uważając aby go nie przypalić. Dodaj łyżkę masła, następnie wlej sok pomarańczowy. Wymieszaj drewnianą łyżką karmel z sokiem i zredukuj całość do konsystencji gęstego syropu. Polej karmelem naleśniki

Naleśniki z karmelem idealnie smakują ze świeżymi owocami i cynamonem!