Gotowane na parze krewetki z sosem pomarańczowym z chili

Jeśli lubisz krewetki to ten przepis jest dla Ciebie. Prosto i szybko przyrządzisz ugotowane na parze krewetki – zdecydowanie bardziej zdrowe niż te, smażone. W parze z wyjątkowym sosem pomarańczowym krewetki stworzą zgrany duet.

Gotowane na parze krewetki z sosem pomarańczowym z chili ( 2-3 porcje )

Składniki:

  • 200 g krewetek tygrysich, obranych i ugotowanych

Marynata:

  • ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • mały kawałek chilli
  • łyżka oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Sos pomarańczowy

  • 2 ząbki czosnku
  • mały starty kawałek imbiru ( ok. 3cm )
  • mały posiekany kawałek papryczki chilli ( ok. 2cm )
  • łyżka oliwy
  • 200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy ( pomarańcza sparzona wrzątkiem aby nie była gorzka )
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 30 ml wody + 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 30g uprażonych na patelni ziaren sezamu
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

  • Składniki marynaty rozdrobnij w robocie Kohersen MyCook. Dolej oliwę i posiekaną natkę pietruszki. Zamarynuj krewetki na kilka godzin.
  • W naczyniu miksującym umieść – oliwę, czosnek, imbir, chilli i podsmaż krótko – czas 2minuty, temperatura 100stopni, funkcja smażenia (S).
  • Sok z pomarańczy, skórkę, sos sojowy i ocet ryżowy wymieszaj ze sobą i wlej do naczynia miksującego – zagotuj – czas 5minut, temperatura 100stopni, prędkość 2.
  • Wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do sosu. Lekko wymieszaj. Sos musi być lekko gęsty, lepki. W razie potrzeby dodaj więcej mączki ziemniaczanej. Przelej sos do innego naczynia. Wsyp uprażone ziarna sezamu i listki świeżej kolendry.

Krewetki:

  • Do naczynia głównego wlej wodę. Ustaw misę do do gotowania na parze. Nastaw – czas 15 minut, temperaturę 120stopni i prędkość 3 w celu uzyskania pary do gotowania.
  • Krewetki lekko oczyść z chili, czosnku i imbiru i umieść w misie do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem – czas 6minut, temperatura 120stopni, prędkość 3.
  • Krewetki podawaj z wystudzonym sosem pomarańczowym.