Domowy zakwas z buraków

To prawdziwy rarytas wśród moich przepisów z burakami. Delikatnie słodki, odrobinę winny, a na końcu języka pozostawiający słoną, cierpką nutę. Prawdziwy zakwas buraczany to także rewelacyjny napój wzmacniający, dodający energii. Jest polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu i anemii. Podczas procesu fermentacji warzyw powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Dlatego więc warto jeść kiszonki 🙂

Domowy zakwas z buraków

231A6980

Składniki:

  • 500g  jędrnych buraków pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki
  • kilka obranych i przepołowionych ząbków czosnku ( może być cała główka )
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 3 liście laurowe
  • 1l przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  • Buraki obierz i pokrój na ósemki lub grube plastry. Układaj ciasno w czystym słoju. Pomiędzy buraki wciskaj wszystkie przyprawy
  • Na koniec wsyp łyżeczkę soli oraz wlej wodę
  • Zamknij słój i potrząśnij kilka razy
  • Zamknięty słoik odstaw do kuchennej szafki na około 5 – 7 dni
  • Po trzech -czterech dniach możesz odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu. Zakwas jest dobry, kiedy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę
  • Gotowy zakwas przecedź przez bawełnianą gazę