Bezglutenowa sałatka z komosą ryżową

Na co dzień gotuję catering dietetyczny dla osób, które chcą prawidłowo się odżywiać. Układam również menu dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, unikają laktozy i są wegetarianami. Idealnym pomysłem na kolację będzie sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi burakami i kozim serem. Komosa ryżowa zwana quinoą wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze i jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów

Bezglutenowa sałatka z komosą ryżową i burakami

Składniki:

  • 2 upieczone buraki
  • 70g sera koziego (rolada)
  • 100g ugotowanej na sypko komosy ryżowej (czarnej lub czerwonej)
  • garść roszponki
  • filety z 1 pomarańczy
  • uprażone orzechy włoskie
  • uprażone pestki słonecznika
  • do posypania – pestki owocu granata

 

Dressing:

  • 50ml oliwy dobrej jakości
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka melasy z granatów
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Ugotowaną na sypko komosę ryżową połącz z roszponką, pokrojoną kozią roladą, kawałkami pomarańczy i pokrojonymi w talarki – burakami
  • Posyp sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika, orzechami i pestkami granatu
  • Przygotuj dressing – dokładnie wymieszaj składniki dressingu aby uzyskać gładą konsystencję

 

Dla osób, które unikają laktozy idealnym zamiennikiem sera koziego będzie – marynowane tofu