Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola

Szpinak, który zawsze mam w lodówce i gruszki, które uwielbiam do orzechów. Ta sałatka oceniona przez szefów kuchni na pre castingu do programu MasterChef dała mi przepustkę do dalszego etapu. Przygotowałam ją również w telewizji śniadaniowej „Dzień Dobry TVN „Jest sprawdzona i szybka. Idealna na kolację dla zaproszonych gości”.

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola

Składniki:

  • Świeże liście szpinaku
  • 2 gruszki
  • Ser gorgonzola (ok.120 g.)
  • Kilka plastrów wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej)
  • Owoc granatu
  • Garść orzechów włoskich
  • Olej sezamowy
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Z umytego i osuszonego szpinaku usunąć ogonki
  • Szpinak rozłożyć na talerzach lub jednym dużym półmisku
  • Gruszkę pokroić w talarki i lekko podsmażyć na maśle po chwili zalewając 2 łyżkami miodu
  • Skarmelizowaną gruszkę wyłożyć na szpinak
  • Do sałatki dodać drobno pokrojony ser gorgonzola i plastry wędzonej szynki
  • Sałatkę skropić lekko olejem sezamowym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem
  • Orzechy włoskie posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki
  • Całość udekorować owocami granatu