Kasza pęczak z pieczonymi burakami

Moja ulubiona sałata z burakami, to połączenie polskiej kaszy pęczak z kozim serem i pomarańczą… Kasze, jak wiadomo, są najbardziej wartościowe, a buraki zawierają najwięcej kwasu foliowego i odkwaszają nasz organizm. Sałatka z pęczakiem to doskonały pomysł na zdrową przekąskę lub kolację…

Kasza pęczak z pieczonymi burakami, kozim serem, winegretem pomarańczowym

Składniki:

  • Szklanka kaszy pęczak
  • 3 nieduże, upieczone buraki ( buraki posyp solą himalajską i zawiń szczelnie w folię aluminiową, piecz około 50 min w temperaturze 190st )
  • Nać pietruszki
  • Ser kozi ( kremowy twarożek )
  • 1 pomarańcza
  • Rukola ( garść )
  • Płatki migdałów

Pomarańczowy winegret

  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • Sok z ½ pomarańczy
  • Mała łyżeczka musztardy dijon
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Buraki upiec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 st (owinięte w folii aluminiowej lub ułożone w grubej soli morskiej na papierze do pieczenia)
  • Kaszę pęczak ugotować na sypko ( ja gotuję w proporcji 3:1 – 3 szklanki wody i szklanka kaszy)
  • Pokrojone w drobną kostkę buraki połączyć z kaszą pęczak i wymieszać z serem kozim tak aby uzyskać kolor różowo-fioletowy -„fuksji”
  • Przygotować winegret i polać sałatkę
  • Garść rukoli ułożyć pod kaszą z burakami i serem, całość posypać posiekaną nacią pietruszki oraz uprażonymi na patelni płatkami migdałów
  • Całość udekorować filetami z pomarańczy

Ps. Rukolę można zastąpić świeżym szpinakiem lub jarmużem