Kulinarnie w Dubaju

Kulinarnie w Dubaju – polskie smaki podczas POLISH GOURMET FESTIVAL

1 maja 2016 r. w Capital Club przy Dubai International Financial Center odbył się Polish Gourmet Festival w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wydarzenie miało charakter promocyjny i było adresowane głównie do środowisk gospodarczych na terenie UAE. Uczestnikami festiwalu była elita gospodarcza i finansowa w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, członkowie najbardziej ekskluzywnego klubu biznesu na Bliskim Wschodzie Capital Club DIFC oraz elita towarzyska, środowiska artystyczne i twórcze w ZEA.

Na specjalne zaproszenie Polskiej Ambasady w ZEA pojechaliśmy wraz z Dawidem Budzichem ( moim kolegą z programu MasterChef ) do Dubaju – i wtedy zaczęła się nasza wyjątkowa przygoda…

Gorący ( temperatura 38st ), całkiem nam obcy świat poznawaliśmy szybko gdyż nasz tygodniowy pobyt mijał dość ekspresowo. Przygotowania do kolacji trwały dwa dni – pracowaliśmy z obcym nam zespołem, w kuchni, której zupełnie nie znaliśmy… Byliśmy zdani na siebie, język angielski i nasze umiejętności. Menu zaplanowane w najmniejszych szczegółach składało się z trzech dań – przystawki, dania głównego oraz deseru. Kolacja na 90 osób, bardzo ważna tego dnia dla Polskiej Ambasady.

To ogromne wyróżnienie móc gotować i pokazać polski smak na takim wydarzeniu, daleko od kraju. Wraz z Dawidem przygotowaliśmy:

– przystawkę – Marynowanego łososia na sałacie z białą rzodkwią, kompresowanym ogórkiem, jabłkiem granny smith i kozim serem

– danie główne – Pierś z kaczki souvide z kaszą gryczaną, gruszką, kompresowanym burakiem, wędzoną oliwką i sosem porzeczkowym

– deser – mus czekoladowy z lodami różanymi, żelem z owoców leśnych i pianą truskawkową

dubaj8

dubaj9

To była ciężka praca, zakończona sukcesem. Menu przyjęto z oklaskami, odebraliśmy za nie ogromne gratulacje, a my zadowoleni z możliwości pobytu w Dubaju mogliśmy poznać inną kulturę
(także jedzenia).

dubaj4dubaj3dubaj

Kulinarnie – jest bardzo różnie – zakochałam się w kuchni libańskiej, której spróbowałam w jednej z restauracji. Codziennością stało się wypijanie sporych ilości arbuzowej lemoniady z miętą. Ogromne wrażenie zrobiły na mnie sklepy z samym…szafranem – najdroższą przyprawą świata. Kraj bardzo luksusowy zrobił na nas ogromne wrażenie. Piękne plaże i pogoda na wypoczynek gwarantowana. Oczywiście nie obyło się bez kulinarnych zakupów – przypraw, które tam królują.

Myślę, że do Dubaju jeszcze wrócę…