Sałatka z czarną soczewicą, pieczoną dynią i serem feta

Oryginalny smak w kuchni wegetariańskiej

Sałatka z czarną soczewicą, pieczoną dynią i serem feta

Składniki:

  • ½ małej dyni, najlepiej np. piżmowej
  • Czarna soczewica
  • Ser feta
  • Natka pietruszki
  • Garść orzechów piniowych
  • Ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka tłuszczu do smażenia
  • Sól, pieprz i słodka papryka

   Sos:

  • Dwie łyżki oliwy
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Łyżeczka płynnego miodu
  • Sok z połowy pomarańczy (dosyć słodkiej)

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180oC. Dynię pokroić w ćwiartki, wydrążyć pestki. Pokropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Piec w naczyniu żaroodpornym przez około 30 min.
  • Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
  • Szalotki i czosnek drobno pokroić i zeszklić.
  • Ser zetrzeć lub pokroić w drobną kosteczkę.
  • Do jednej miski przełożyć soczewicę, upieczoną dynię i zeszkloną szalotkę z czosnkiem.
  • Całość posypać serem, natką pietruszki i orzechami.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać.