II śniadania dla Dzieciaków

Nie tylko kanapki… w śniadaniówkach naszych dzieci znajdziemy często też batoniki, drożdzówki, słodkie napoje. Owszem, takie śniadania są „szybkie” do przygotowania, ale wierzcie mi nie zawierają żadnych wartości odżywczych odpowiednich dla rosnących maluchów.

W poniższym wpisie przedstawię kila przepisów, które z powodzeniem mogą stać sie zdrową alternatywą dla słodkich przekąsek, które lądują w śniadaniówkach.

Szpinak może być także na słodko. Muffiny na zielono bardzo smakują najmłodszym a zawierają w sobie przecież…szpinak, który najmłodsze dzieci nie chętnie jedzą…W połączeniu z bananami i maślanką to zdrowa i szybka przekąska…

Muffiny szpinakowe z bananami

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 180 g szpinaku baby
  • 2 banany
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
  • W robocie Kohersen zmiksować bardzo drobno orzechy włoskie – prędkość 7, 10 sekund
  • W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki
  • W robocie Kohersen zmiksować mleko, maślankę, szpinak i olej – prędkość 8, 10 sekund
  • Następnie dodać banany i ponownie całość zmiksować w robocie Kohersen na gładką masę – prędkość 8, sekund 10
  • Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać
  • Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy
  • Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Zdrowa przekąska nie musi być nudna. Dla mnie musi być na szybko z łatwo dostępnych składników, które kupię w sklepie gdy mam ochotę na zrobienie zdrowych batoników. Polecam batoniki owsiano-ryżowe  – idealnie słodkie i proste do wykonania

Batoniki ryżowo-owsiane z orzechami

  • 180g płatków ryżowych
  • 200g płatków owsianych
  • 50g płatków jaglanych ( przed pieczeniem należy opłukać płatki jaglane zimną wodą )
  • 50g dowolnych, ulubionych orzechów
  • Oraz
  • 50g masła orzechowego
  • 50g miodu
  • 50g masła
  • 50g brązowego cukru
  • W robocie Kohersen zmiksować na drobno orzechy – prędkość 5 przez około 10sekund
  • Płatki ryżowe, owsiane i jaglane wymieszać z orzechami i uprażyć na suchej patelni
  • W małym garnku podgrzać – masło orzechowe, miód, masło i cukier do uzyskania jednolitej masy
  • Kiedy masa ostygnie wsyp do niej uprażone płatki z orzechami i całość dokładnie wymieszaj
  • W blaszce do pieczenia ułóż na płasko i wyrównaj masę
  • Upiecz całość w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st przez około 20minut
  • Po wystygnięciu pokrój upieczoną masę na prostokątne batoniki

 

KRUCHE TARTALETKI ORZECHOWO-CZEKOLADOWE

( proporcje na około 5 foremek lub okrągłą formę do tarty. Kruche ciasto można również przygotować w prostokątnej formie o wymiarach około 20×30 )

Składniki:

 Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g cukru
  • jajko
  • szczypta soli

Krem:

  • 150g masła orzechowego ( możesz przygotować w robocie )
  • 120ml śmietanki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej
  • + dodatki ( bakalie lub orzechy do posypania

 

  • W naczyniu głównym robota zmiksować na drobno orzechy – 15 sekund, prędkość 7
  • Do zmiksowanych orzechów dodać wszystkie składniki na ciasto, wymieszać – 50 sekund, prędkość 5
  • Za pomocą łopatki wyjąć ciasto, zlepić w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40 minut
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować ( może się kruszyć ). Ciastem wyłożyć formę
    ( „pozaklejać dziury”), ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut
  • Rozgrzać piekarnik – 170stopni
  • Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, wystudzić
  • W robocie przygotować krem – do naczynia głównego wlać śmietankę, podgrzać – czas 5 minut, temperatura 50 stopni, prędkość 1. Gdy śmietanka będzie ciepła dodać pokruszoną czekoladę
  • Na wystudzone ciasto nałożyć cienką warstwę masła orzechowego, wlać krem czekoladowy, posypać ciasto pokruszonymi orzechami i wstawić tartaletki ( tartę ) na kilka godzin do lodówki

Więcej przepisów znajdziesz na www.kohersen.pl