Co na obiad?

Często pytacie mnie jakie szybkie danie można przygotować na obiad dla dzieci. Gotowanie dla dzieci nie jest łatwe… Często nasze pociechy są wybredne. Nie lubią niektórych smaków, które my – dorośli, uwielbiamy. Dziecko znajomych naprzykład jadało wszystko, byleby z sosem pomidorowym. I tak mama robiła makaron, zupę na zmianę z zupą i makaronem… W poniższym wpisie znajdziecie kilka szybkich przepisów na danie główne dla dziecka, ktróre w kilka chwil przygotujecie w robocie Kohersen 🙂

KOTLETY RYBNE

Jeśli Twoje dziecko niespecjalnie przepada za rybami, spróbuj podać je w formie kotlecików 🙂

Składniki:

  • 300g fileta lub polędwicy z dorsza ( ryba grubo pokrojona )
  • 1 jajko
  • ½ czerstwej bułki namoczonej w mleku ( mocno odciśniętej przed przygotowaniem )
  • łyżka oleju lnianego
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki umieść w naczyniu głównym
  • Zmiksuj składniki pulsacyjnie – czas 1 minuta, prędkość 7
  • Smaż kotlety na oleju i podawaj z ulubionymi dodatkami

!!! Do składników na kotlety przed zmiksowaniem możesz dodać ugotowanego wcześniej ziemniaka lub zamiast surowego jajka – jajko ugotowane na twardo !!!

 

SEROWA ZUPA POROWA

Składniki: 

  • 2 białe części pora ( pokrojone )
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 200g serka topionego
  • 700 ml bulionu ( warzywnego lub z rosołu )
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

 

  • W naczyniu głównym rozdrobnij cebulę i czosnek – 10 sekund, prędkość 5-6. Dodaj pory, masło i włącz funkcję smażenia S z temperaturą 90 stopni, 3 minuty
  • Wlej bulion i gotuj całość 20 minut, temperatura 90, prędkość 1. 5 minut przed końcem gotowania dodaj serek topiony
  • Dopraw jak lubisz, wymieszaj, 10 sekund, prędkość 5 i przelej do innego naczynia

 

 

ŚLIWKOWE PLACUSZKI NA MAŚLANCE (bezglutenowe)

 Śliwkowe placki na maślance

( ok.10 sztuk )

Składniki:

  • 200g mąki gryczanej ( lub zwykłej, pszennej ) ( ok. 1,5 szklanki )
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • cynamon, kardamon
  • olej kokosowy do smażenia
  • 6 śliwek drobno pokrojonych

do podania: syrop klonowy lub cukier puder

 

  • Przesianą mąkę połącz z sodą, solą i cukrem
  • W robocie wymieszaj ze sobą składniki suche z maślanką, jajkiem i przyprawami – prędkość 4-5
  • Wrzuć pokrojone drobno śliwki i całą masę dokładnie, delikatnie wymieszaj – 15 sekund, prędkość 3-4
  • Z ciasta smaż małe placuszki na oleju kokosowym
  • Polej placuszki syropem klonowym

 

Po inne przepisy zajrzyj na www.kohersen.pl