Przyprawy, które warto docenić… KURKUMA

PRZYPRAWY, które warto docenić… ( cz. I )

Bez przypraw nie ma kuchni, nie ma gotowania. Kiedy mówimy, że coś jest pyszne odnosimy się do smaku i zapachu i zazwyczaj o tym decydują właśnie przyprawy. Dodają daniom  nut – słodkich, orzeźwiających, korzennych lub rozgrzewających. Poza smakiem i zapachem przyprawy dodają także kolorów, a nawet zmieniają teksturę dań.

Ale największą zaletą stosowania niektórych przypraw mogą być ich zdrowotne właściwości.

KURKUMA

Kurkuma to od czasów starożytnych lekarstwo o właściwościach przeciwzapalnych, a także środek wspomagający działania antynowotworowe, zapobiegający chorobom serca i chorobie Alzheimera. Poza tym kurkuma wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Pomaga w trawieniu białka i oczyszcza organizm z toksyn. Według naukowców kurkuma może być stosowana w połączeniu z pieprzem i papryką jako naturalny antydepresant.

Zawarta w niej kurkumina (barwnik nierozpuszczalny w wodzie) jest substancją, która leczy stany zapalne na poziomie komórkowym, poprawia krążenie w organizmie, poprawia wygląd skóry, a także łagodzi objawy przeziębienia.

Kurkuma to kłącze, przypominające korzeń imbiru. Najczęściej w kuchni wykorzystujemy ją w postaci zmielonego proszku żółto-brązowego (potrawom nadaje słoneczną, pomarańczową barwę). Możemy ją wykorzystywać do dań z ryżu, soczewicy, ziemniaków, jogurtu lub z warzywnym curry.

W połączeniu z innymi przyprawami: czarnym pieprzem, kolendrą, cynamonem, kuminem lub papryką smakuje obłędnie.

Możemy  codzienne wykorzystywać dobroczynne działanie kurkumy, wprowadzając ją do naszej diety np. w postaci naparu. Codzienne spożywanie napoju z dodatkiem kurkumy już po kilku dniach przynosi efekty w postaci lepszego samopoczucia, przypływu energii i poprawy trawienia.

 

NAPAR Z KURKUMY (DETOX)

Składniki:

  • 4 kłącza świeżej kurkumy ( może być również w proszku – 2 łyżeczki )
  • 4 plastry imbiru
  • sok z jednej cytryny + 3 plastry cytryny
  • 500 ml wody niegazowanej
  • pieprz cayenne, mała łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • Kurkumę i imbir umieść w robocie, zagotuj – 3 minuty, temperatura 90 stopni
  • Dodaj sok z cytryny, plastry, miód i pieprz, wymieszaj

***Napój najlepiej spożywać rano, po przebudzeniu ( najlepiej pić przez słomkę ze względu na naturalny barwnik zawarty w kurkumie )