Z okazji Dnia Dziecka

Nie ma chyba bardziej pozytywnego święta w całym roku, niż to dzisiejsze🙂 Dzień Dziecka, w tym roku przypada w samym środku długiego weekendu – jeśli zrobiliście sobie dziś z tej okazji wolne 😎

Myślę, że każdy z nas, niezależnie od tego ile ma lat powinien zrobić dla siebie dziś coś dobrego. A cóż innego mogłoby to być jeśli nie pyszne, zdrowe i szybkie małe co nieco 😍

Z okazji Dnia Dziecka przypominamy przepis na Domowe Lody.

LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE

Składniki:

500g świeżych truskawek

100g cukru

4 dojrzałe banany

400ml mleka kokosowego ( lub jogurtu naturalnego )

Wybierz obrazek wyróżniający

 

  • Banany pokrój w kawałki, włóż do woreczka na mrożonki i schłodź w zamrażarce około godziny
  • W naczyniu głównym zasyp truskawki cukrem i ustaw parametry gotowania – 3 minuty, temperatura 100, prędkość 2
  • Zmiksuj zagotowane truskawki – około 20 sekund, prędkość 5 z funkcją TURBO
  • Przełóż masę truskawkową do innego naczynia i ostudź
  • W naczyniu głównym zmiksuj banany z mlekiem kokosowym – około 1,5 minuty, prędkość 5
  • Wlej masę truskawkową i całość wymieszaj ze sobą na jednolitą masę – około 30 sekund, prędkość 4
  • Masę przelej do foremek na lody lub innego naczynia i wstaw do zamrażarki na kilkanaście godzin ( a najlepiej na noc )

 A teraz trochę poważniej. Wiadomo, że żywienie Dzieci do łatwych nie należy, szczególnie jeśli jesteśmy rodzicami niejadków. Kolejnym tematem rzeką jest zastępowanie regularnych posiłków słodyczami i słodzonymi napojami. Naprwadę warto przyjrzeć się diecie naszych dzieci, wszak jesteśmy tym, co jemy. Z robotem Kohersen, nawet codzienne przygotowywanie świeżych, zbilansowanych posiłków nie jest czasochłonne. Przede wszystkim dlatego, że gotuje za nas robot. Poza tym brudzimy tylko jedno naczynie- robota, a nie całą kuchnię.

Poniżej znajdziecie zdrowy, przepyszny przepis dla Dzieci…. Małych i Dużych 🙂

Smacznego!!!

KLOPSIKI DROBIOWE Z SOSEM POMIDOROWYM

( około 12-14 szt małych klopsików )

 Składniki:

500g mielonego mięsa z indyka ( najlepsze będzie świeżo zmielone udo bez kości i skóry )

1 jajko

150-200g sera feta

5-8 łyżek bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek, suszone oregano, papryka słodka

 

Sos pomidorowy:

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

łyżka cukru

1 łyżka oleju rzepakowego

500g passaty pomidorowej

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cząber, szczypta cynamonu

  

  • W naczyniu głównym wymieszaj ze sobą wszystkie składniki doprawiając mięso według własnych upodobań – 15 sekund, prędkość 7
  • Z gotowej, wymieszanej masy mięsnej uformuj małe klopsiki ( większe niż wielkość orzecha włoskiego )
  • Za pomocą metalowej części parowara ugotuj klopsiki za pomocą funkcji pary – wlej wodę do naczynia głównego, nałóż parowar, ułóż w nim klopsiki, przykryj pokrywę i nastaw parametry – czas 30 minut, temperatura 120, prędkość 2-3
  • Ostrożnie wyjmij klopsiki ( np. do naczynia żaroodpornego do zapiekania )
  • W czystym naczyniu robota przygotuj sos
  • Do naczynia głównego wrzuć cebulę, czosnek i wsyp łyżkę cukru. Rozdrobnij – prędkość 6-7, 10 sekund
  • Dodaj olej i nastaw parametry, 3 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj passatę i przyprawy i nastaw parametry gotowania – czas 7 minut, temperatura 90, prędkość 2-3
  • Sos możesz wzbogacić śmietanką 30%, będzie miał kremową konsystencję i śmietanowy smak ( pod koniec gotowania wlej do gotującego się sosu – 50-70ml śmietanki 30-procentowej )
  • Klopsiki polej gotowym sosem

 

Zapomniałabym dodać…. z okazji Dnia Dziecka wspólnie z dystrybytorem Kohersen Mycook przygotowaliśmy dla Ciebie super promocje. -500 zł na robota. Wystarczy, że w koszyku zamówienia wpiszesz kod: KHDD18 -> www.kohersen.pl