Majowe grillowanie cd.

Do dań z grilla idealnie wręcz pasują wszelkiego rodzaju sałatki, świeże warzywa, owoce. Komponują się zwłaszcza z potrawami mięsnymi, uzupełniając wartości odżywcze posiłku. Tym razem kilka przepisów na pyszne sałatki, które mogą stać się również samodzielnym posiłkiem jeśli (niemożliwe, ale…) nie jesteś fanem dań z grilla.

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola

Składniki:

  • Świeże liście szpinaku
  • 2 gruszki
  • Ser gorgonzola (ok.120 g.)
  • Kilka plastrów wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej)
  • Owoc granatu
  • Garść orzechów włoskich
  • Olej sezamowy
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Z umytego i osuszonego szpinaku usunąć ogonki
  • Szpinak rozłożyć na talerzach lub jednym dużym półmisku
  • Gruszkę pokroić w talarki i lekko podsmażyć na maśle po chwili zalewając 2 łyżkami miodu
  • Skarmelizowaną gruszkę wyłożyć na szpinak
  • Do sałatki dodać drobno pokrojony ser gorgonzola i plastry wędzonej szynki
  • Sałatkę skropić lekko olejem sezamowym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem
  • Orzechy włoskie posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki
  • Całość udekorować owocami granatu

Bezglutenowa sałatka z komosą ryżową i burakami

Składniki:

  • 2 upieczone buraki
  • 70g sera koziego (rolada)
  • 100g ugotowanej na sypko komosy ryżowej (czarnej lub czerwonej)
  • garść roszponki
  • filety z 1 pomarańczy
  • uprażone orzechy włoskie
  • uprażone pestki słonecznika
  • do posypania – pestki owocu granata

Dressing:

  • 50ml oliwy dobrej jakości
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka melasy z granatów
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Ugotowaną na sypko komosę ryżową połącz z roszponką, pokrojoną kozią roladą, kawałkami pomarańczy i pokrojonymi w talarki – burakami
  • Posyp sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika, orzechami i pestkami granatu
  • Przygotuj dressing – dokładnie wymieszaj składniki dressingu aby uzyskać gładą konsystencję

Sałatka Wakame z dressingiem sojowym

Składniki:

  • 30g wodorostów wakame ( zalej wodorosty gorącą wodą, namocz przez 3-5 min, odcedź z wody )
  • 2 świeże ogórki, pokrojone w cienkie półksiężyce
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • łyżka posiekanych orzechów ziemnych ( możesz zmiksować na drobno w robocie Kohersen My Cook )
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry

 Dressing:

  • łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka prażonego sezamu
  • sok z jednej limonki
  • łyżka świeżego, startego imbiru
  • 2 łyżki pasty sambal
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 70ml dobrej jakości oleju rzepakowego

  Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj ze sobą i posyp orzechami
  • Przygotuj dressing: w naczyniu miksującym umieść składniki dressingu oprócz oleju rzepakowego. Włącz funkcję miksowania na prędkości 3-4 i miksuj dolewając powoli przez otwór cienkim strumieniem – olej rzepakowy ( około 1 minuty )
  • Dressingiem polej sałatkę i podawaj od razu