Majowe koktajle

Dla wszystkich tych, którzy z okazji majówki postanowili zacząć dbać o zdrowe nawyki żywieniowe, przygotowałam kilka przepisów na szybkie, pyszne koktajle, które pomogą uzupełnić witaminy i minerały.

Zielone smoothie z macą

 Składniki:

  •  1 litr świeżego soku jabłkowego
  • 1 banan
  • garść szpinaku
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia macy

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym umieść – kiwi, banana i szpinak. Zalej sokiem jabłkowym i wsyp łyżeczkę sproszkowanego korzenia macy. Zmiksuj na gładkie smoothie – prędkość 8 – czas 2 minuty

Koktajl z awokado (bardzo pożywny, śniadaniowy)

Składniki:

  • Świeży sok z pomarańczy -300ml
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • Garść szpinaku
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Wystarczy, że do naczynia miksującego dodasz składniki i całość zalejesz sokiem z pomarańczy
  • Miksuj około minuty lub dłużej na maksymalnej prędkości urządzenia do momentu, aż składniki będą dokładnie zmiksowane

Lemoniada ananasowa

Składniki:

  • 1/2 świeżego, dojrzałego ananasa pokrojonego w plastry
  • 100g cukru trzcinowego + 150 ml wody
  • sok z dwóch cytryn + sok z 1 limonki
  • 0,5 l wody gazowanej
  • pół pęczka mięty
  • świeża kolendra i bazylia
  • plastry limonki
  • świeży imbir pokrojony w paseczki
  • lód

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym przygotuj syrop cukrowy: zagotuj syrop z wodą – temperatura 100stopni, czas 4 minuty. Przelej syrop cukrowy do innego naczynia i wystudź
  • Do naczynia miksującego wrzuć ananasa, wlej sok z cytryn i limonki – czas 20sekund, prędkość 5-6
  • Za pomocą urządzenia rozkrusz lód – czas 20sekund, prędkość 6-7
  • Do naczynia wlej syrop cukrowy, przecier z ananasa i całość zamieszaj – 5 sekund, prędkość 5
  • Przelej lemoniadę do dzbanka, dorzuć listki kolendry i mięty, plastry limonki, imbiru i zalej wszystko wodą gazowaną. Podawaj mocno schłodzoną z kostkami lodu.

Smoothie malinowo-migdałowe  (4 porcje)

 Składniki:

  • 250g malin ( mogą być również mrożone )
  • sok z limonki
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • woda różana (około 2 łyżeczki)
  • 400ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki konfitury różanej

 Przygotowanie:

  • Maliny zamarynuj w soku z limonki, w syropie klonowym i skrop wodą różaną. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut
  • Zamarynowane maliny wrzuć do naczynia głównego, dodaj konfiturę, wlej mleko i zmiksuj na gładkie smoothie – 20 sekund, prędkość 6-7