Coś na grilla

Zbliża się długi weekend majowy, chyba jednak wypadałoby nazwać rzeczy po imieniu i powiedzieć majowy tydzień 🙂 Początek maja nieodzownie kojarzy się z wypadami za miasto i grillowaniem, a więc w niniejszym wpisie znajdziecie kilka perełek kulinarnych, które ułatwią Wam przygotowania do świętowania pierwszych dni maja.

Żeberka Barbecue

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka oleju
  • sól

Marynata (sos):

  • 250ml ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • szalotka
  • chilli
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • Łyżka musztardy dijon
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 50ml ulubionej whisky
  • łyżka oleju
  • szczypta kminu rzymskiego

Przygotowanie:

  • Wymieszaj z olejem składniki– kakao, paprykę słodką, paprykę ostrą, brązowy cukier i sól. Natrzyj pokrojone w porcje żeberka, zawiń folią i odstaw do lodówki na 2h
  • Szalotkę, czosnek, chilli i kmin rzymski podsmaż na łyżce oleju w robocie Kohersen Mycook – czas 2 minuty, temperatura 90 stopni, prędkość 3
  • Wlej ketchup, ocet, sos sojowy, sos worcester, whisky. Dodaj musztardę i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj – czas 20minut, temperatura 80stopni, prędkość 3
  • Gotowy sos przełóż do innego naczynia
  • WERSJA I: Żeberka ułóż na rozgrzanym grillu. Piec około 15minut z każdej strony. Gdy mięso ładnie się zrumieni, posmarować je sosem. Piec kolejne 10minut, aż sos lekko się skarmelizuje. Żeberka podawaj z resztą ciepłego lub zimnego sosu barbecue
  • WERSJA II: Żeberka upiecz na grillu, marynując je wcześniej w całości sosu przez około 6 godzin

KURCZAK W JOGURTOWEJ MARYNACIE W CURRY

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300g jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki dobrej jakości przyprawy curry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Filet oczyść, umyj i osusz. Podziel na cztery cienkie porcje
  • Przygotuj marynatę – W naczyniu głównym zmiksuj na drobno: czosnek, imbir i chilli – czas 15 sekund, prędkość 4
  • Dodaj sok z limonki, jogurt i curry. Dopraw solą i pieprzem
  • Zamarynuj filety z kurczaka na około 8 godzin ( najlepiej na noc )
  • Grilluj filety z kurczaka na rozgrzanym ogniu przez około 20-25 minut

 

SKRZYDEŁKA W MARYNACIE CHILLI

Składniki:

  • 20szt skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • łyżeczka pasty sambal oelek
  • ½ soku z cytryny
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki marynaty zmiksuj w naczyniu głównym – czas 15sekund, prędkość 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Umyte i oczyszczone skrzydełka natnij na zgięciu i marynuj przez około 4-5 godzin
  • Tak przygotowane skrzydełka grilluj przez 20-25minut (w piekarniku piecz w temperaturze 160st przez 40minut)