Kotleciki z zielonego groszku

Wegetariańskie, zielone kotleciki lub jak kto woli – pulpeciki z zielonego groszku. Ja uwielbiam w wersji smażonej. Odpowiednio przyprawione polane z sosem jogurtowym smakują obłędnie.

Kotleciki z zielonego groszku

Składniki:

  • 200g ugotowanego wcześniej mrożonego groszku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 40g orzechów dowolnych orzechów (np. orzechów nerkowca)
  • 50g sera cheddar
  • 5 łyżek mąki lub bułki tartej ( do zagęszczenia masy )
  • świeża mięta, sok z cytryny, sól, pieprz

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym rozdrobnij cebulę, czosnek i miętę – 10 sekund, prędkość 6-7
  • Dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksuj – 45 sekund, prędkość 6-7
  • Uformować z masy małe kotleciki lub klopsiki i ugotować na parze w metalowym naczyniu – 25 minut, 120 stopni, prędkość 3

 !!! Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęść ją serem feta lub bułką tartą

!!! Kotleciki możesz usmażyć na patelni na oleju rzepakowym