Sernik z mango i białą czekoladą

Słodki i piękny sernik dla zakochanych i nie tylko. Delikatny w smaku i o pięknym słonecznym kolorze…

Używając Kohersen Mycook przygotowanie wszystkich składników zajęło mi kilka chwil. Z okazji Walentynek do 16 lutego na stronie internetowej Kohersen Mycook, robota można nabyć z 500 zł rabatem. Wystarczy w koszyku zamówienia wpisać kod: LOVEKOHERSEN18

-> Sklep Kohersen Mycook

 

 

SERNIK Z MANGO I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki (tortownica o wymiarach 23 cm):

 Spód:

  • 400g herbatników
  • 140g masła

Masa sernikowa:

  • 700g twarogu ( sernikowego, zmielonego )
  • 250g mascarpone
  • 200g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • 300g pulpy z mango
  • 150g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100g czekolady białej
  • 50ml śmietanki 30% ( w temp. pokojowej )

 Przygotowanie:

  • Przygotuj spód sernika – tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmiksuj na drobno w naczyniu głównym – 20sekund, prędkość 6
  • Połącz ręcznie z masłem i wyłóż po całości dno tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 2h
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni
  • W naczyniu głównym zamocuj motylek. Dodaj ser twarogowy, ser mascarpone i wsyp cukier. Utrzyj – 5 min, prędkość 3 dodając co minutę o jednym jajku przez otwór w pokrywie
  • Dodaj pulpę z mango i mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuj masę – 3 minuty, prędkość 3-4 ( masa musi być dobrze zmiksowana )
  • Wlej masę sernikową do tortownicy, piecz sernik – 20min w temperaturze 180stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 130stopni i piecz sernik jeszcze przez 1,5h
  • Wyłącz piekarnik i nie wyjmując sernika uchyl lekko drzwiczki i pozostaw go tam przez kolejne kilka godzin. Następnie wstaw sernik do lodówki na kolejne 3-4h
  •  Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy i przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę cały czas mieszając ( temperatura nie może być zbyt wysoka )
  • Wlej śmietankę i mieszaj cały czas aby polewa była jednolita i płynąca
  • Gotową polewą polej sernik