Jogurtowe placuszki z jabłkiem

Bardzo łatwe, a najważniejsze, że szybkie – placuszki z jabłkiem. Polecam nie tylko dla dzieci…

 JOGURTOWE PLACUSZKI Z JABŁKIEM

 

 

Składniki:

  • 2-3 jabłka ( obrane i pozbawione gniazd nasiennych )
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 12g ( 1 opakowanie ) cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamon
  • szczypta soli
  • 200g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

 Przygotowanie:

  • Jabłka rozdrobnić w naczyniu głównym – prędkość 5-6, czas 15 sekund. Przełożyć do innego naczynia
  • W naczyniu wymieszać jogurt, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i cynamon – czas 20 sekund, prędkość 5
  • Do wymieszanych składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać – czas 20sekund, prędkość 4
  • Dodać jabłka, wymieszać całą masę – czas 30sekund, prędkość 5-6
  • Gotową masę na placki układać łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty
  • Placuszki idealnie smakują z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem