Rolada rybna ze szpinakiem

Gotowana ryba na parze jest delikatna i bardzo zdrowa. Przygotowałam przepis na roladkę rybną z dorsza ze szpinakiem…Delikatna w smaku idealnie smakuje z warzywami i ryżem. Polecam jako lekkie danie…

Rolada rybna ze szpinakiem

Składniki (około 5-6 roladek):

  •  600g fileta z dorsza
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 50ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pieprz, sól

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę – 10sekund, prędkość 6
  • Dodać szpinak, włączyć parametry – czas 4 minuty, temperatura 90, funkcja
    smażenia (S). Wyjąć szpinak i przełożyć do innego naczynia
  • Zmiksować rybę w naczyniu głównym – czas 1 minuta, prędkość 6-7
  • Dodać szpinak, mąkę, pieprz, sól i śmietankę
  • Dokładnie wymieszać używając czarnej łopatki – 1 minuta, prędkość 5-6
  • Gotową masę przełożyć do innego naczynia
  • Z wyrobionej masy uformować małe rolady, zawinąć w folię spożywczą w cukierek i ugotować na parze.
  • Do czystego naczynia głównego wlać 1 litr wody, nastawić parametry gotowania, czas 20 minut, temperatura 120, prędkość 3. Ułożyć zawinięte rolady na metalowej części parowara i ugotować
  • Rolady z ryby wystudzić, pokroić w plastry, podawać jako przystawkę na zimno lub na ciepło z ulubionymi dodatkami