Superbowl z sosem paprykowo-pomidorowym

Sos paprykowo-pomidorowy do superbowl czyli bardzo modnej ostatnio miski jedzenia skomponowanej z warzyw, białka i bazy. Sos jest również idealny do makaronu lub do kurczaka. POLECAM!!!

Superbowl z sosem paprykowo-pomidorowym

 

Składniki:

Sos:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 upieczone papryki ( papryki natrzeć oliwą i upiec około 30min w temperaturze 180-200stopni w rozgrzanym wcześniej piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia )
  • 400g ( puszka ) pomidorów
  • Przyprawy: sól, suszona bazylia, papryka słodka, łyżeczka cukru

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym rozdrobnić: szalotkę, czosnek i chilli – czas 15 sekund, prędkość 6
  • Dodać olej i podsmażyć składniki – czas 2 minuty, temperatura 80, funkcja
    smażenia (S)
  • Dodać pomidory, pieczoną paprykę obraną ze skóry, suszoną bazylię, paprykę słodką, sól i cukier i podsmażyć ponownie – czas 7 minut, temperatura 90, funkcja smażenia (S)
  • Sos można zblendować ale w takiej postaci również będzie idealny ( do warzyw lub do makaronu )

 Warzywa:

  •  Swoje ulubione warzywa ( np. pokrojona marchewka, cukinia, kalafior ) ugotować na parze – wlać 1 litr wody do naczynia głównego, założyć metalowe naczynie do gotowania naparze, wrzucić do niego warzywa i ustawić parametry gotowania – czas 20 minut, temperatura 120 stopni, prędkość 3
  • Ugotowane warzywa podawać z sosem, ryżem lub ulubioną kaszą, pestkami słonecznika lub kiełkami – to moja propozycja na zdrową miskę SUPERBOWL