Spaghetti z pesto i gotowaną brukselką

             I oto pomysł na moją ulubioną tego sezonu – brukselkę. Uwielbiam ją z palonym masłem ale przygotowałam delikatniejszy przepis na jej wykorzystanie – gotowana na parze. W połączeniu ze spaghetti z pesto będzie idealna do lunchboxa.

Spaghetti z pesto i gotowaną brukselką

Składniki:

  • 300g umytej i oczyszczonej brukselki
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 MK (90ml) dobrej jakości oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 30g parmezanu ( lub sera grana padano )
  • 50g płatków migdałów (lub orzechów nerkowca)

  Przygotowanie:

  •  Do naczynia głównego wlać 1 litr wody
  • W metalowym parowarze ugotować brukselkę – czas 15minut, temperatura 120 stopni, prędkość 3
  • Do naczynia głównego wrzucić składnikizioła, czosnek, parmezan i migdały – powoli blendować na prędkości 5-6 dolewając przez otwór oliwę i sok z cytryny. Miksujemy około 2 minuty włączając przy tym prędkość TURBO
  • Gotowe pesto podajemy z makaronem spaghetti i ugotowaną brukselką ( idealne dodatki uzupełniające – pomidorki, rukola i pestki słonecznika )