Krem z selera z gruszką

            Uwielbiam seler, zwłaszcza zimą. Najbardziej smakuje mi pieczony lub jako główny składnik zupy. Wyśmienity krem z selera jadłam w jednej z poznańskich restauracji i spróbuję go powtórzyć. Podaję przepis na mój ulubiony krem zimą – słodki i naprawdę oryginalny w smaku.

Krem z selera z gruszką

Składniki:

  • 2 szalotki lub zwykłe, małe cebule
  • ząbek czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 nieduży ziemniak ( u mnie słodki ziemniak – batat )
  • bulwa selera średniej wielkości
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250ml mleka 2%
  • gruszka pokrojona w ćwiartki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki majeranku, świeżo tarta gałka muszkatołowa, łyżeczka cukru z wanilią

 Przygotowanie:

  • W robocie rozdrobnić – szalotki, czosnek i seler naciowy. Czas 15 sekund, prędkość 6
  • Dodać masło i podsmażyć składniki – czas 2 minuty, temperatura 90, funkcja smażenia S
  • Do robota wrzucić pokrojony w grubą kostkę seler i ziemniak i ponownie włączyć funkcję smażenia – 4 minuty, temperatura 90, funkcja smażenia S
  • Wlać bulion, ustawić parametry gotowania – czas 25minut, temperatura 90,
    prędkość 1
  • Po ugotowaniu zupy dolać mleko i całość zblendować na gładki krem ( na prędkości 5, włączając funkcję TURBO – około 1.30 minuty )
  • Doprawić według własnych upodobań i ponownie właczyć blendowanie na TURBO
  • Przygotować gruszkę – na rozgrzanej suchej patelni uprażyć pokrojoną w ćwiartki gruszkę i podawać z zupą
  • Krem świetnie komponuje się również z olejem sezamowym i orzechami