Bezglutenowe brownie z batata

Stworzyłam zdrowe ciasto ze słodkiego ziemniaka – batata. Jest to ciasto bezglutenowe i mało słodkie. Jest gęste w środku niczym tradycyjne, czekoladowe brownie…

Bezglutenowe brownie z batata

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 50g brązowego cukru trzcinowego
  • 90ml oleju rzepakowego ( 1MK )
  • 250g puree z batata – 1 duży batat ( ugotowany batat w mleku do miękkości i zblendowany w robocie na gładko )
  • 100g mąki kokosowej
  • 50g mąki jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • szczypta soli

 Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni (z funkcją termoobiegu). Tradycyjną podłużną foremkę wysmaruj masłem i oprósz mąką
  • W robocie zmiksuj składniki – banana, jajko, cukier – 30 sekund, prędkość 6
  • Wlej olej, dodaj puree z batata, szczyptę soli i ponownie wymieszaj – 15 sekund, prędkość 6
  • Wsyp mąkę kokosową i jaglaną, proszek i sodę. Wymieszaj całość używając również czarnej łopatki aby składniki były dokładnie wymieszane ze sobą – 3 minuty, prędkość 4-5
  • Ciasto przełóż do foremki. Piecz 45-50 min