Ciasto marchewkowe dla Babci i Dziadka

Wielkimi krokami zbliża się święto Babci i Dziadka. Z tej okazji przygotowałam przepis na tradycyjne ciasto marchewkowe, które uwielbiają także dzieci. Nie przesadnie słodkie, idealne na DZIEŃ BABCI i DZIADKA.

CIASTO MARCHEWKOWE

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 50g orzechów (np. laskowych lub włoskich)
  • 2 duże jajka
  • 100ml oleju
  • 90g brązowego cukru trzcinowego
  • 180g maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego kardamonu

 Przygotowanie: 

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni (z funkcją termoobiegu). Tradycyjną podłużną foremkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Marchewki rozdrobnij w robocie – 15 sekund, prędkość 6. Przełóż starta marchewkę do innego naczynia
  • Zmiksuj w robocie orzechy – 10sekund, prędkość 6, przełóż orzechy do naczynia z marchewką
  • Utrzyj jajka z cukrem i olejem – 1 minuta, prędkość 5-6
  • Dodaj marchewkę, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę, proszek i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie – 1 minuta, prędkość 6
  • Ciasto przełóż do foremki. Piecz 45-50 min
  • Pozostaw kilka minut w zamkniętym piekarniku
  • Ciasto można podawać z cukrem pudrem lub jogurtem greckim wymieszanym z syropem klonowym