Wegetariańskie burgery ze szpinakiem i kalafiorem

Ten przepis dedykuję wegetarianom (ale nie tylko). Będąc na miesięcznej diecie wegetariańskiej próbowałam opracować przepis na idealne kotlety lub burgery ze szpinakiem i kalafiorem. Chciałam zrobić wersję dla wymagających…Burgery są bezglutenowe i nie zawierają w składzie jajka.

WEGETARIAŃSKIE BURGERY ZE SZPINAKIEM I KALAFIOREM

Składniki:

  • ½ główki upieczonego kalafiora (kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy oliwą i pieczemy do jasno-złotego koloru w rozgrzanym do 180st piekarniku, około 20minut)
  • 200g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki, może być również ugotowana kasza jaglana)
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok  z 1 cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka, suszona bazylia

 Przygotowanie:

  • Upieczonego kalafiora, szpinak i czosnek umieść w naczyniu głównym urządzenia i zmiksuj – czas 40 sekund, prędkość 6 (w razie potrzeby użyj w trakcie miksowania czarnej łopatki)
  • Dodaj ciecierzycę, przyprawy i sok z cytryny, zmiksuj ponownie – czas 1 minuta, prędkość
    6-7
  • Uformuj z masy burgery ( jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj mąki ziemniaczanej ) i usmaż je na patelni beztłuszczowej lub na dobrej jakości oleju rzepakowym
  • Możesz także upiec beztłuszczowo burgery w piekarniku na papierze do pieczenia
    (180stopni, 10-15min w zależności od wielkości )