Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Te pierogi to hit wśród moich znajomych… W ostatnim czasie sporo ich narobiłam i zamroziłam na jakąś domową okazję. Z podanych składników wychodzi sporo farszu a ciasto szybko przygotujesz w robocie. Polecam przygotować do nich sos śmietanowy z gorgonzolą a wtedy pierogi stają się niezwykłym daniem… Farsz i sos możesz także wykorzystać do naleśników.

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA z sosem śmietanowym z gorgonzolą

 

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki – około 450g
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • około 200ml gorącej wody

Farsz szpinakowy:

  • 4 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 900g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 800g sera feta
  • 100g sera grana padano ( startego )
  • 30ml oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sos :

  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g sera gorgonzola
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  • Włącz funkcję ważenia i wsyp do naczynia miksującego kolejno – 450g mąki pszennej, jajko, wlej ciepłe, rozpuszczone masło, szczyptę soli i zalej całość gorącą wodą – 3 miarki Kohersen
    Całość wyrabiaj 2 minuty (funkcja z obrazkiem przedstawiającym – wałek do ciasta )
  • Wyjmij ciasto z naczynia miksującego – powinno być jednolite i elastyczne. Zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do lodówki na czas przyrządzenia farszu
  • Cebulę i czosnek rozdrobnij w robocie – czas 10 sekund, prędkość 7
  • Dodaj szpinak i wymieszaj – 20 sekund, prędkość 5-6
  • Wlej olej i włącz parametry – czas 15 minut, temperatura 100, funkcja smażenia (S), z czarnej pokrywy powinna być wyjęta miarka
  • Odsącz szpinak z nadmiaru płynu i przełóż do innego naczynia. Musi wystygnąć.
  • Wymieszaj szpinak z serem feta, startym serem i dopraw solą i pieprzem – czas 40 sekund,prędkość 6-7
  • Ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój kółka i na każde nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, formując pierogi. Gotuj
    je  w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię wody
  • W naczyniu głównym podgrzej śmietankę i ser gorgonzola – czas 5 minut, temperatura 80, prędkość 1

Pierogi polej sosem i posyp świeżo tartą gałką muszkatołową

 !!!  Pierogi możesz posypać również tartym parmezanem i podać dla kontarstu smaku z pomidorkami cherry